A műszerfal készítéséhez használt hardver/szoftver elemek:
joystick kontroller: Leo Bodnar.
LCD szoftver & LPT kapcsolási rajz: Timo Koponen, Jari Mikkila
FSUIPC: Pete Dowson

A koncepció a következő: minél kisebb helyen minél praktikusabb kezelőfelületet kialakitani. Ennek megfelelően nem az élethüségre törekedtem, hanem a használhatóságra. A projekt nagyjából két összetevőre bontható, a beviteli eszközökre, és a kijelzőkre, ezek egyelőre egymástól függetlenül működnek. Egy pont azonban közös: a joystick kontrollerhez nagyon ajánlott, a kijelzőhöz pedig elengedhetetlen az FSUIPC szoftver (a kijelző meghajtásához nem kell regisztrálni, egyébként kb. 20EUR)

Kezelőfelület

Az én igényeimnek a Leo Bodnar-féle joystick controller nagyjából megfelelt. 8 analóg és 32+4 digitális (kapcsoló) bemenetet tud kezelni, a számítógép felé USB HID vezérlőnek látszik, teljesen szabványos. Azonban a forgó jeladók kapcsolásához PIC mikrokontrollert használtam, mert a jeladók túl rövid jelet adnak, a kapcsolási zajt ki kell szűrni, és pufferelni kell, mert az FS nagyon lassan olvassa a kapcsolók állapotát.

a kezelőfelületről bővebben

Kijelző

Nagy szerencsémre ráakadtam az FSLCD nevű szoftverre. Ennek segítségével LPT (parallel v. másnéven nyomtató) portra kötött karakters LCD kijelzőn lehet az FSUIPC-ből vett változókat megjeleníteni. A legnagyobb LCD panel 4*40 karakter, ez bőségesen elegendő az információk megjelenítésére. Persze ettől a kapcsolók felett még nem lesznek visszajelző LEDek, de az egyszerűsége kárpótol.

a kijelzőröl bővebben

Első tapasztalatok, hasznos tippek

Az LPT portnak EPP módban kell lennie!

email: balazs dot lengyak at gmail dot com.

Balazs


Back